четвртак, 14. новембар 2013.

Kranjska Gora i Mariborsko Pohorje

25. oktobra 2013. Krećemo put Slovenije, da pred ski sezonu obiđemo najpoznatije ski centre, Kranjsku Goru i Maribor i uverimo se u njihov kvalitet.
U 4:15, pred zoru, polazimo iz Beograda autoputem Beograd – Ljubljana – Jesenice. Već u 8h prelazimo granicu Hrvatska/Slovenija kada pravimo pauzu i uživamo u prvoj jutarnjoj kafi i vrućim kroasanima. Dalje nastavljamo put ka Kranjskoj Gori do koje stižemo oko 10:30 (ukupno smo putovali 6 sati i 30 minuta i prešli 620km).

Kranjska Gora je poznati zimski centar smešten u dolini Save Dolinke, između Karavanki i Julijskih Alpa na nadmorskoj visini od 810m. Naš plan je da se upoznamo sa ponudom  Kranjske Gore, kako sa hotelima i wellness ponudom, tako i sa nadaleko poznatim ski stazama gde postoji, nama interesantna, ski škola na srpskom jeziku. O kvalitetu ovih staza govori i podatak da se na stazi Vitranc već godinama unazad održava svetski kup u veleslalomu. Sledeće takmičenje je 08. i 09. marta 2014. - idealan termin za ski vikend koji ćemo nastojati da ne propustimo.



Impresivni alpski krajolik upotpunili su i ljubazni domaćini hotela Prisank u koji smo se smestili po dolasku u Kranjsku Goru. Nakon ručka krećemo sa našim partnerom Goranom u obilazak kompleksa „Hit holidays“:
( hoteli: Prisank 4*, Larix 4*, Kompas  4*, Špik 3*/4*). Za kraj napornog dana častili smo se opuštanjem u wellness centru hotela Špik.
- Hotel Prisank 4* se nalazi na samo 100m od skijališta u srcu svih gradskih aktivnosti. Poseduje 110 soba, nekoliko apartmana kao i posebne sobe (antiseptik sobe, sobe sa vodenim dušecima i vazdušnim krevetima). Restoran hotela nudi ishranu na bazi švedskog stola,  a tu su još italijanski restoran, engleski kafe, pab sa karaokama, bilijar.
- Hotel Larix 4* se nalazi u samom dnu skijališta, gde je početna tačka za sve staze. Renoviran je 2011. godine. U ponudi ima restoran (švedski sto), kafe, terasu, bar (iz kojeg se pruža pogled direktno na skijalište), Aqua Larix, dečiji bazen (iz kojeg se takođe gleda na stazu) i četiri saune. Sve sobe su kompletno opremljene i većina ima balkon.
- Hotel Kompas 4* je najveći hotel u Kranjskoj Gori i nalazi se na obronku mesta, nedaleko od skijališta. Ovaj hotel nudi bogatu kulinarsku ponudu kao i mogućnost opuštanja u spa centru. U sastavu ima oko 150 moderno uređenih soba različitih veličina. Takođe u svojoj ponudi ima raskošan lobi bar, renovirani hotelski restoran (samoposluživanje) kao i tipični slovenački restoran sa motivima Gorenjske oblasti, bar, bastu, diskoteku u suterenu hotela.
- Hotel Špik 3*/4* se nalazi na oko 4km od centra u mirnom okruženju. U svojoj ponudi ima restoran, a la cart restoran, bar sa domaćim vinima, svet vode i saunu. Renovirani deo hotela 3* nudi 60 soba, a novosagrađeni deo 4* nudi 56 smeštajnih jedinica, od toga 2 hipoalergijske sobe i 2 hotelska suita kao i balkone.

26. oktobar 2013. Drugi dan nas prati sunce i prijatna temperatura, te smo odlučili da obiđemo preostali smeštaj, a zatim odemo na izlet do ušća reke Save.
- Apartmani Vitranc 3* se nalaze u centru Kranjske Gore na 100m od staze. Kompetno su opremljeni. Gostima apartmana su na raspolaganju bazeni i saune hotela Larix 4*
- Apartmani Alpina 3* isto pripadaju kompleksu „Hit Holidays''. Pri uređenju hotela izuzetno se vodilo računa o detaljima u želji da se stvori prava kućna, prijatna atmosfera. Nalaze se na samom vrhu staze. Hotel ima oko 100 smeštajnih jedinica. Glavni restoran nudi slovenačku i internacionalnu kuhinju, terasu sa koje se pruža pogled na stazu, kao i mali sauna centar.

Samo desetak minuta vožnje nam je bilo potrebno da stignemo do izvora reke Save gde smo se opuštali i uživali u suncu, prirodi i idealnoj temperaturi. U blizini Save Dolinke obišli smo i Planicu, poznatu skakaonicu na kojoj se održava takmičenje u ski skokovima. Obzirom na veliku zainteresovanost celog regiona i sveta, preporučujemo da smeštaj u terminu održavanja takmičenja 20.-23.03.2014. rezervišete na vreme i budete deo ovog svetskog događaja.


Tarvisio je takođe na našoj listi preporuka za izlete. Ovo italijansko skijalište se nalazi na samo 15 kilometara od Kranjske Gore i nudi 25km staza. Cena jednodnevnog ski pasa se kreće oko 26€.
Ukoliko ste na Kranjskoj Gori i imate želju da obiđete okolinu ne treba propustiti austrijsko skijalište Nasfeld, kao i nacionalni park Triglav gde ćete uživati u neverovatnim prirodnim lepotama.

Oko 12:30 krećemo ka Mariborskom Pohorju autoputem Ljubljana - Maribor (213km i 2 sata i 30 minuta vožnje). Nismo propustili priliku, a da ne svratimo na bajkoviti Bled, koji je od Kranjske Gore udaljen tek pola sata vožnje. Posle kratke šetnje oko jezera, odlazimo na ručak u restoran na samoj obali gde nam je uz dobru hranu i atmosferu proletelo dva sata.


Nastavljamo ka Mariboru. Oko 17h stižemo do našeg odredišta.
Mariborsko Pohorje je planinski masiv smešten u blizini Maribora, u blizini reke Drave, Maslinje gorenjske, toka Peka Dravinje i gornjeg dela Ptujskoj polja.

Po dolasku smeštamo se u hotel Habakuk i krećemo u obilazak Mariborskog Pohorja u pratnji našeg domaćina Jelene (Terme Maribor). Krećemo ka hotelu Bellevue koji se nalazi na samom vrhu Pohorja. Do hotela se stiže žičarom ili kolima (obilaznim putem 30 minuta). Mi smo se naravno odlučili na panoramsku vožnju žičarom s kojom smo otišli pravo u hotel gde smo srdačno dočekani uz domaću rakiju od borovnice. Našem uživanju u obilascima hotela doprinele su i uredne, uređene i raskošne sobe.
Večera u hotelu Habakuk je bila na bazi samoposluživanja, izuzetno raznolika sa sveže spremljenim i ukusnim jelima. Pravo uživanje usledilo je posle večere u wellness centru hotela koji poseduje jedan otvoreni bazen, nekoliko zatvorenih bazena sa vodenim masažerima i vodopadima, whirpool-om, turskim kupatilom, finskom saunom. Tu smo ostali do kasnih večernjih sati.

- Hotel Bellevue 4* se nalazi na samoj stazi, pored žičare. Raspolaže sa standardnim sobama i apartmanima, svi moderno i kompetno opremljeni. Gosti je za uživanje na raspolaganju zimski vrt i wellness centar.
- Hotel Habakuk 5* se nalazi na obroncima Pohorja u prelepom prirodnom okruženju. Ovaj hotel vrhunske opremljenosti nalazi se na 10 minuta od centra Maribora. Hotel u svom sastavu takođe ima bar, poslastičarnicu, restoran, kafanu, kao i sjajan wellness centar.


Pored upoznavaja sa odličnim hotelima, Bellevue i Habakuk, kao i wellness ponudom, oduševili smo se i ski stazama Pohorja, idealnim za porodična skijanja. Posebna pogodnost su ski škole na srpskom jeziku, pokrenute da biste vi ili vaše dete što lakše savladali 42 kilomatara staza.
Kao najinteresantniji izlet predlažemo obilazak grada Graca koji je od Maribora udaljen samo sat vremena vožnje.

27. oktobar 2013. Nedeljno jutro dočekujemo odmorni, zadovoljni i puni utisaka. Doručkujemo i odjavljujemo se iz hotela i pre puta odlazimo u kraći obilazak zanimljivog gradića Maribor. Za Beograd krećemo oko 12h autoputem Maribor - Zagreb. Prešli smo 512km za 6 sati.

Nadamo se da smo vam makar malo približili ponudu, skijališta i kvalitet usluge u Sloveniji. Mi smo se uverili da je apsolutno sve spremno za početak ski sezone i  naravno, potrudićemo se da se opet vratimo u ovu atraktivnu zemlju i osetimo malo alpskog skijanja.

Нема коментара:

Постави коментар