петак, 25. октобар 2013.

Kopaonik- mini odmor na sunčanoj planini


Kopaonik predstavlja najveći planinski masiv u Srbiji, proteže se na 75km, sa Pančićevim vrhom od 2017 metara n.v. na kome se nalazi mauzolej čuvenog srpskog prirodnjaka po kome je dobio ime. Zasigurno je jedna od najlepših planina u Srbiji.


19. oktobar 2013. Prognoza predviđa sunčan i topao vikend, odluka je pala - put pod noge, pravac Kopaonik.
Znali smo da nas čeka put u trajanju od četiri sata, te smo iz Beograda krenuli u 8h kako bismo što ranije stigli i uživali na planini. Iz Beograda do Kopaonika se može stići na četiri načina, mi smo se odlučili za put koji vodi preko Kraljeva i Jošaničke banje (260km). Uživajući u prelepim prizorima Šumadije, nakon dva sata vožnje, na pola puta, napravili smo pauzu uz domaću kafu s ratlukom, a onda je usledila i naša čuvena lepinja sa kajmakom i pršutom.
Krenuli smo dalje, do Kopaonika je ostalo jako malo, vegetacija je već počela da pokazuje svoje planinske karakteristike, vreme je sunčano, svuda tišina.
Na Kop smo stigli nešto posle 12h i smestili se u hotelu Grand. Poznati Grand Hotel & Spa smešten je u samom središtu turističkog centra, u neposrednoj blizini ski liftova, sa predivnim panoramskim pogledom na šumovite padine Kopaonika. Dočekalo nas je ljubazno osoblje. Posle kraće pauze na sunčanoj terasi mogli smo da krenemo u obilazak i uživanje na čistom vazduhu. 

Suština naše info ture je bila u tome da se uverimo u kvalitet i tipove smeštajnih kapaciteta. Krenuli smo u obilazak i pronašli za svakog po nešto. U koliko volite novo, tu su poznati Konaci (renovirani), kao i family hotel Angella, apartmani Jat, za one koji traže smeštaj po pristupačnoj ceni, Nebeske stolice 1 i 2, na samoj stazi, poznate po dobroj kuhinji...
Već je opšte poznato da je Kopaonik u zimskom periodu posebno privlačna destinacija. Višečasovnim boravkom na 20 stepeni u oktobru uverili smo se da takođe pruža mnoštvo sadržaja koji nisu nužno vezani samo za ski . Ovde mozete napuniti baterije i povratiti energiju, a ukoliko tražite aktivniji odmor, Kopaonik i to pruža kroz raznovrsni sportsko-rekreativni sadržaj: panoramska vožnja žičarom, pešačke ture, planinski biciklizam, paraglajding, jahanje konja, streličarstvo, kanjoning, alpinizam, rafting, vožnja kartovima, tjubing, bob na šinama, dečji zabavni park, avantura park.
Obilazak hotela je trajao do 18h, kada smo otišli na večeru, gde nas je čekao veliki izbor jela postavljenih na švedskom stolu. Nakon večere, do 21h smo se prepustili uživanju u spa i wellness centru hotela Grand. Na raspolaganju su nam bile infrared sauna, ruska banja, hammam, amfiteatar finska sauna, aroma - parno kupatilo, tropske kiše, slano - ledena pećina, kneipp i naravno veliki bazen sa prijatnom temperaturom vode. Svako od nas je našao način da uživa u ovoj oazi koja se prostire na 1800 metara kvadratnih. Neko se opuštao u  bazenu, neko u sauni, dok je bilo onih koji su uživali u masaži.

20.10.2013. Posle doručka, oko 9h, krenuli smo u obilazak vikend naselja. Ovo naselje leži na svega 3 km od skijališta i 1550 metara n.v.  Za sve one koji bi da se malo pomere od gužve i vreve koje je prisutno u jeku zimske sezone, ovo naselje je idealno rešenje. Baš zbog toga, kao i zbog odličnog smeštaja i pristupačnijih cena je dobilo na značaju poslednje 2-3 godine. Gotovo svaki hotel nudi gostima prevoz do skijališta do 8 puta dnevno.
Tu je aparthotel & spa Zoned, moderno opremljen i potpuno prilagođen turističkoj nameni. Nedaleko od pomenutog se nalaze Kraljevi Čardaci, koji se sastoje iz apartmanskog i hotelskog dela, a svojim gostima nude odličan spa i wellness kao i pivnicu za opuštanje u tihim zimskim noćima. Jolly Kop nudi smeštaj po pristupačnim cenama sa pogledom koji oduzima dah. Pored pomenutih smeštaja u naselju se može pronaći još apartmana, vila, hotela.
Iz hotela Grand smo se odjavili oko 15h i lagano krenuli istim putem ka Beogradu puni pozitivne energije. Napravili smo pauzu u podnožju Magliča, jeli ćevape i prespavali ostatak puta. U Beograd smo stigli u 22h, pozitivnih utisaka i sa željom da se opet vratimo sunčanoj planini.

Нема коментара:

Постави коментар