четвртак, 21. новембар 2013.

Krempita sa Bleda

Oktobra 2013. godine tim Eurojet-a je posetio Sloveniju. Pored skijališta i wellness centara obišli smo i nezaobilazno Bledsko jezero. Pročitajte o lepotama i ponudi Bleda, kao i o krempiti - simbolu Bledske kuhinje.

Jedinstvena lepota jezera i njegove okoline, savršen geografski položaj na južnoj strani Alpa u blizini austrijske i italijanske granice čine Bled idealnim mestom za turizam. Neodoljivim ga čine stari zamak, jezero sa termalnom vodom i ostrvce s crkvom Svetog Uspenja u središtu. Bledski grad, ćutljivi svedok njegove nekadašnje slave, ponosito stoji na steni iznad jezera, a odatle turisti imaju nezaboravan pogled na Bled i njegovu okolinu. Šumovite padine planine Jelovice i Pokljuke predstavljaju savršeno okruženje ovog mesta. Za vreme vedrih dana, mogu se videti i snegom pokriveni vrhovi Julijskih Alpa. Okolina Bleda poznata je po jedinstvenim prirodnim lepotama među kojima je najlepša dolina rečice Vintgar. Bled je idealno mesto za porodični odmor i rekreaciju. 2004. godine Bled je obeležio 1000 godina postojanja.



Zanimljive činjenice o krempiti
·         Ištvan Lukačević, šef kuhinje u hotelu Park - Bled, je kreirao originalni recept za krempitu.
·         Mere za prvu krempitu su bile 7x7 cm.
·         Korišćeni su samo prirodni sastojci: jaja, brašno, šlag, šećer i puter.
·         Do sada je u kuhinji hotela Park napravljeno više od 10 miliona krempita.

Istorijat
Ištvan Lukačević se sa svojom porodicom doselio u Bled 1940. godine, a 1953. postaje šef kuhinje u hotelu Park. Upravo je u Bledu osmislio čuvenu krempitu, danas, tradicionalni kolač ovog mesta.
Lukačević, poreklom iz Sente, vojvođanskog mesta iz Srbije, je za osnovu krempite uzeo jedan stari recept, upravo iz Vojvodine. Zamenivši krem od jaja sa šlagom, dobio je nov, izuzetno lagan, a ujedno veoma ukusan kolač, jednako popularan danas kao i u doba kad je nastao.



Originalni recept sa Bleda
Umesivši testo i ostavio ga je tokom noći da „naraste“. Sledećeg jutra ga je ispekao i ostavio da se ohladi. Fil na bazi jaja je umutio sa najboljim prirodnim sastojcima i ostavio ga da se krčka tačno 7 minuta, uz povremeno mešanje. U tek skuvan, vruć fil je dodao prethodno čvrsto ulupanu penu od belanaca i sve to polio po tankom sloju testa. Kada se fil potpuno ohladio ukrasio ga je slojem šlaga i sve to prekrio još jednim slojem testa. Ceo kolač je bogato posuo šećerom u prahu i i isekao ga na 60 komada, svi 7x7cm.
Kuhinja hotela Park je renovirana 2005. godine i u njoj se danas koriste znatno manje tepsije dimenzija 35x50, tako da se od jedne tepsije napravi 35 krempita.

Нема коментара:

Постави коментар