понедељак, 4. август 2014.

Jedrenje grčkim ostrvima - jul 2014. godine



Kikladska ostrva su arhipelag u centralnom delu Egejskog mora, svi u okviru države Grčke. Kiklade čini veliki broj relativno malih ostrva - čak 220, od čega je veliki broj i nenaseljen. Najveće ostrvo Kiklada je Naksos, a veća su Andros, Milos i Paros.
Kikladi spadaju u najprivlačnija turistička odredišta na Sredozemlju, dok su neka postala i statusni simboli (Mikonos, Santorini). Turizam poslednjih decenija čini najvažniju privrednu delatnost.



Naše putovanja kreće u Atini odakle isplovljavamo u obilazak najpoznatijih Kikladskih ostrva: Kea, Siros, Paros, Ios, Serifos i rt Sunion.

Kea, ostrvo Kiklada, čija je izuzetna prednost u 15 km udaljenosti od Atike i svega 60 km od prestonice Atine. Glavno stanovništvo na Kei su Grci. Kea spada u ređe naseljena ostrva, ali je blizina prestonice Atine i razvoj vikend-turizma doprineo naglom prosperitetu ostrva tokom poslednje dve decenije.

 



Siros je najnaprednije i najnaseljenije ostrvo Kiklada, udaljeno oko 150 km od Atine. Glavno stanovništvo Sirosa su Grci. Zanimljivost je da je stanovništvo podeljeno na katoličku i pravoslavnu polovinu i dominira gradsko stanovništvo.



Paros, ostrvo zlatnih plaža, vinograda i maslinjaka. Turizam je tek nedavno počeo da se razvija na ovom ostrvu, ali je veoma brzo dobio na popularnosti među turistima. Njegova čar je u karakterističnoj tradicionalnoj arhitekturi koja se ogleda u belim niskim kućama sa uskim ulicama. Ostrvo Paros je kroz istoriju poznato po kamenolomu kvalitetnog mermera od koga su napravljeni brojni hramovi.



Ios se izdvaja po velikom broju očuvanih figura koje datiraju iz perioda kasne praistorije i doba Kikladske civilizacije. Tokom stare Grčke Ios je bio jedan od malih polisa u veoma važnom delu Grčke. Glavno stanovništvo na Iosu su Grci. Ios je poznat po bogatom noćnom životu u gradu, gde najviše dolaze mladi od 18 do 25 godina.



Kao i za celokupne Kiklade, doba kasne praistorije je izuzetno važno za ostrvo Serifos. Kikladska civilizacija je za sobom ostavila veliki broj figurina, mahom vezanih za zagrobni život. Serifos spada u ređe naseljena ostrva među značajinijim ostrvima Kiklada, ali je razvoj turizma proteklih 20 godina doprineo naglom porastu popularnosti i razvoju ostrva.



Rt Sunion, mesto koje pruža spektakularan suton u Egejskom moru. Smatra se možda najlepšim i najromantičnijim arheoliškim nalazištem, poznato po ruševinama znamenitog Posejdonovog hrama.



Obilazak Kiklada preporučujemo svima koji žele opuštanje na plažama u netaknutoj prirodi i kristalno čistom moru.




Нема коментара:

Постави коментар