четвртак, 5. јун 2014.

Krit - najlepše ostrvo Grčke



KRIT JE NAJVEĆE GRČKO OSTRVO I PETO PO VELIČINI U MEDITERANU KOJE SE NALAZI NA RASKRSNICI EVROPE, AZIJE I AFRIKE. OVO NAJJUŽNIJE OSTRVO GRČKE OKRUŽUJU TRI MORA: LIBIJSKO, EGEJSKO I KRITSKO DONOSEĆI MEDITERANSKU KLIMU SA PREKO 300 SUNČANIH DANA GODIŠNJE.



Krit je čarobno, specifično mesto neiskvarene lepote. Beskrajna prostiranja morskih obala oivičenih penastom linijom, zalivi, ostrva egzotične lepote i sakrivene peščane plaže u zagorju kamenitih planina. Pun homerske istorije i kulture, koji odiše divljom mirodjijom i bosiljkom, Krit dočekuje i oduševljava posetioce svojim bogatstvom mitova, legendama i istorijom, predivnim i dramatičnim pejzažima i neobičnim spojem prošlosti i sadašnjosti.
Neprohodni, ali veličanstveni klanci, mistične pećine, reke i bujne zelene ravnice gusto pokrivene drvećem masline i limuna. To je zemlja koja je sama sebi dovoljna, bogata svojstvenim biljnim i životinjskim vrstama.
Po predanju, upravo na ovom ostrvu rođen je vrhovni bog Zevs, čuven po Lavirintu u kome je bio zarobljen Minotaur, takođe su odavde na svoj sudbonosan let poleteli Ikar i Dedal...
 Za ljubitelje istorije i drevnih civilizacija nezaboravno iskustvo je palata kralja Minosa koja je posle iskopavanja bacila posebno svetlo na zaboravljenu minejsku kulturu.
Pored bogatih tragova prošlosti, posebnost ovog ostrva čini dužina obale od 1046 km sa mnogim uvalama i rtovima, kao i dugim peščanim plažama, a svakako najpoznatija na ostrvu je Vai - plaža sa najvećom baštom palmi u Evropi. Na Kritu se nalaze i Elafonisi i Gramvuza plaže, rangirane među 20 najlepših plaža Evrope. 



Oblast Kidonia se nalazi na zapadnom delu Krita i njen glavni grad Hanja je drugi po veličini na ostrvu. Ovaj prelepi grad je spoj moderne venecijanske, turske i tradicionalne arhitekture.
Venecijansko nasleđe se može videti u utvrđenjima koja okružuju jednu od najlepših luka u Grčkoj i kuli koja visoko i nečujno stoji na ulazu u luku Hanje. Prelep venecijanski kvart, stari grad pun uskih uličica, taverni, barova sa tradicionalnom kritskom kuhinjom i gostoljubivost meštana potvrdiće prave čari Hanje. Razna arheološka mesta, crkve, pećine, klisure i prelepe plaže ukrašavaju ovu šarmantnu oblast.
Hanja krije mnoge lepote među svojim brojnim plažama: od toplog belog peska i slikovitih belutaka, kristalno čiste vode i nebeskog plavetnila, do egzotičnih zaliva i dugih šljunkovitih plaža u senci kedrovih šuma. Svako će uspeti da pronađe svoj tip plaže i da se prepusti užitku.


Retimno se nalazi imeđu Herakliona na istoku (80km) i Hanje na zapadu (60km). Kao venecijanska oaza uz primese vizantijske i helenističke kulture ovaj grad odražava svoju staru aristokratsku pojavu: zgradama koje datiraju iz 16. veka, kamenim stepenicama, prelepim lučnim svodovima kuća, uskim ulicama, malom venecijanskom lukom, utvrđenjem Fortezza.
Retimno, na svojoj istočnoj strani, ima jednu od najdužih peščanih plaža Krita (12 km), dok je zapadna strana izvajana stenovitom obalom iza koje se nastavlja još jedna dugačka plaža sa preko 10 km. Fantastične plaže Retimna su poznate po svojoj netaknutoj lepoti i kristalnoj smaragdnoj vodi
Noćni život može da varira, od prilično uzbudljivog u barovima i pabovima oko luke i unutar starog grada, do relaksirajućeg u malim barovima koji se nalaze na plažama. Veliki izbor taverni i restorana nude kvalitetan izbor grčke kuhinje koji se dopunjuje uz relaksirajući zvuk šuma morskih talasa i predivan pogled na Retimno.
Hersonisos se nalazi na 26km od Herakliona glavnog grada Krita. Grad je koji živi i danju i noću. Poznat je po prelepim hotelima, restoranima, tavernama, klubovima, pabovima i diskotekama. Dve glavne ulice ovog grada i veliki broj manjih koje izlaze na more, pružiće Vam neopisivo bogat noćni provod. Hersonisos ima dugačke peščane plaže.


Agios Nikolaos pripada oblasti Lasiti, poznatoj po 10.000 vetrenjača, nalazi se glavni grad Agios Nikolaos, smešten u srcu zaliva Mirabelo. U njegovom centru je takozvano Jezero bez dna, poznato kao Voulismeni, dubine 64 metara, u kome se prema legendi kupala boginja Atina.




Ovaj slikovit gradić je poznat po luksuznim prodavnicama, tradicionalnim radnjama, tavernama i kafićima s obiljem zabave, kafe šopovima kraj luke, u čijoj se okolini nalaze luksuzni hoteli, lepi zalivi i peščane plaže.
Agios Nikolaos ili Sveti Nikola, kao mondensko, živopisno mesto ima kosmopolitsku atmosferu ali i duh tradicionalnosti koji je sačuvan kroz obilje kulturnih događaja koji se organizuju svakog leta.
Krićani još uvek žive jednostavnim životom u divljim planinskim oblastima, kao i u dolinama gde se vinogradi i plantaže pomorandži i drugog južnog voća, blago spuštaju sve do sela i gradskih naselja.
Spoj tradicije i savremenog načina življenja, kao i nesvakidašnja dobrodošlica i tradicionalna gostoljubivost meštana učiniće da Krit postane mesto kome ćete se iznova vraćati.



Нема коментара:

Постави коментар