Jedinstvena
lepota jezera i njegove okoline, savršen geografski položaj na južnoj strani
Alpa u blizini austrijske i italijanske granice čine Bled idealnim mestom za
turizam. Neodoljivim ga čine stari zamak, jezero sa termalnom vodom i ostrvce s
crkvom Svetog Uspenja u središtu. Bledski grad, ćutljivi svedok njegove
nekadašnje slave, ponosito stoji na steni iznad jezera, a odatle turisti imaju
nezaboravan pogled na Bled i njegovu okolinu. Šumovite padine planine Jelovice
i Pokljuke predstavljaju savršeno okruženje ovog mesta. Za vreme vedrih dana,
mogu se videti i snegom pokriveni vrhovi Julijskih Alpa. Okolina Bleda poznata
je po jedinstvenim prirodnim lepotama među kojima je najlepša dolina rečice
Vintgar. Bled je idealno mesto za porodični odmor i rekreaciju. 2004. godine
Bled je obeležio 1000 godina postojanja.
Zanimljive činjenice o krempiti
·
Ištvan
Lukačević, šef kuhinje u hotelu Park - Bled, je kreirao originalni recept za
krempitu.
·
Mere
za prvu krempitu su bile 7x7 cm.
·
Korišćeni
su samo prirodni sastojci: jaja, brašno, šlag, šećer i puter.
·
Do
sada je u kuhinji hotela Park napravljeno više od 10 miliona krempita.
Istorijat
Ištvan
Lukačević se sa svojom porodicom doselio u Bled 1940. godine, a 1953. postaje
šef kuhinje u hotelu Park. Upravo je u Bledu osmislio čuvenu krempitu, danas,
tradicionalni kolač ovog mesta.
Lukačević,
poreklom iz Sente, vojvođanskog mesta iz Srbije, je za osnovu krempite uzeo
jedan stari recept, upravo iz Vojvodine. Zamenivši krem od jaja sa šlagom,
dobio je nov, izuzetno lagan, a ujedno veoma ukusan kolač, jednako popularan
danas kao i u doba kad je nastao.
Originalni recept sa Bleda
Umesivši testo
i ostavio ga je tokom noći da „naraste“. Sledećeg jutra ga je ispekao i ostavio
da se ohladi. Fil na bazi jaja je umutio
sa najboljim prirodnim sastojcima i ostavio ga da se krčka tačno 7 minuta, uz
povremeno mešanje. U tek skuvan, vruć fil je dodao prethodno čvrsto ulupanu
penu od belanaca i sve to polio po tankom sloju testa. Kada se fil potpuno
ohladio ukrasio ga je slojem šlaga i sve to prekrio još jednim slojem testa.
Ceo kolač je bogato posuo šećerom u prahu i i isekao ga na 60 komada, svi
7x7cm.
Kuhinja hotela Park je renovirana 2005. godine i u njoj se danas koriste
znatno manje tepsije dimenzija 35x50, tako da se od jedne tepsije napravi 35
krempita.
Нема коментара:
Постави коментар