понедељак, 2. новембар 2015.

NAJLEPŠE OD SARDINIJE


Sardinija, drugo ostrvo po veličini u Sredozemnom moru sa površinom od 24.090 km2 i blizu 1.700.000 stanovnika. Glavni i najveći grad je Kaljari, smešten na jugu ostrva.
Sardinija spada u najređe naseljene pokrajine u državi, sa gustinom naseljenosti ispod 70 st./km², što je skoro tri puta manje od državnog proseka. U pokrajini dominira italijansko stanovništvo, dok su u gradu Algero na severozapadu ostrva nastanjeni Katalonci još iz perioda srednjeg veka. Novodoseljenog stanovništva ima malo, u skladu sa nerazvijenošću pokrajine. To su uglavnom doseljenici iz Istočne Evrope i Latinske Amerike.

Najbliže kopno je francuska Korzika, koja se nalazi na 11 km severno od Sardinije (razdvaja ih moreuz Bonifasio), dok je od kopnenog dela Italije udaljena oko 190 km.
Sardinija se proteže dužinom od 240 km i širinom od 120 km. Njena teritorija je pretežno brdsko-planinskog karaktera, sa čak 68% površine ostrva prekrivene planinama. Najviši vrh je Punta La Marmora (1.834m).
Gotovo sve reke na Sardiniji imaju karakter planinskih potoka - brzaka. Najduža reka je Tirso (150 km) koja se uliva u Oristanski zaliv. Na Sardiniji ima samo jedno prirodno slatkovodno jezero - Lago Baratz koje se nalazi kod mesta Algero na severozapadu ostrva. Sva ostala jezera su veštačka. Takođe, na ostrvu postoji i više malih jezera na kojima žive retke vrste ptica.
Na Sardiniji vlada mediteranska klima. Na obalnim delovima veoma je blaga, s malo kiša, koje padaju početkom proleća i jeseni. Kako se zalazi u kopno i ide na više nadmorske visine ona prelazi iz sredozemne u kontinentalnu klimu. Zimi (ali i u drugim godišnjim dobima) za Sardiniju je svojstven jak severozapadni vetar - Maestral.
Na Sardiniji može biti veoma vruće, sa najmanje kiše i najviše sunčanih sati od bilo koje druge oblasti u Italiji. Prosek sunčanih sati na ostrvu je 4 sata dnevno tokom zime i 9 sati dnevno u letnjem periodu. Tokom dana, usled morskog povetarca može doći do pada temperature na obali, mada u večernjim satima i tokom noći može biti izuzetno toplo i vlažno, naročito u unutrašnjosti ostrva.
Prosešne dnevne temperature vazduha se kreću od 10 stepeni u zimskom periodu godine, do 26 stepeni u letnjim mesecima, dok su prosečne noćne temeparture od 0 stepeni u januaru do 20 stepeni u avgustu. Prosečna temeperatura vode zimi je oko 10 stepeni, a leti oko 23 stepena.


KALJARI

Kaljari je glavni grad Sardinije koji sa predgrađima ima približno 500,000 stanovnika.
Sam grad nudi dosta atrakcija, a kao najinteresantnije se mogu izdvojiti tvrdjava Castello, Katedrala iz XIII veka, koju su projektovale arhitekte iz Pize, Trg Piazza Municipio sa Guvernerovom palatom, Amfiteatar iz perioda starog Rima; Monte Urpinu - najveći park u gradu sa veštačkim jezerima, Arheoloski muzej.
Kaljari je veoma živ i urban grad, sa mnoštvom barova, restorana i prodavnica. Grad se takođe može pohvaliti i plažom Poetto, koja sa svojih 8 km dužine predstavlja jednu od najvećih gradskih plaža u Italiji.
Poslednjih godina dosta se radilo na urbanizaciji grada, pa je grad dobio mrežu metroa i zgradu Muzeja savremene i praistorijske umetnosti Betile.
Saobraćajna mreža je adekvatno razvijena s potrebama ostrva. Bitno je spomenuti aerodrom u Kaljariju na koji sleću poznate nacionalne i low cost kompanije. Mogućnost dolaska putem mora omogućava više brodskih kompanija koje saobraćaju sa kopnenom Italijom, i to do Napulja, Ćivitavekije i Sicilije. Veze su dobre i sa ostalim lukama na Sardiniji, kao i sa obližnjom Korzikom.



PLAŽE
Sardinija je jedinstveno i neponovljivo mesto, sa svojim smaragdnim morem i belim peščanim plažama skrivenim među stenama u malim uvalama.
Glavni grad Kaljari ima svoju peščanu plažu, Poetto, dugačku oko 9 kilometara, sa brojnim kafićima, barovima i restoranima. U jugoistočnom delu Kaljarija nalazi se jos jedna plaža, Calamosca. Ovo je takodje peščana plaža, ali dosta manja od Poetto plaže. Ono po čemu je prepoznatljiva je veliki španski toranj iz XVII veka.


Na južnom delu ostrva, na rtu Capo Spartivento nalazi se plaža Tuerredda koja zauzima svoje mesto na listi najlepših plaža Sardinije. Zaštićena od vetra, u obliku slova V, ova predivna plaža se prostire u dužini od oko pola kilometra.

  


Na severoistočnom delu ostrva, koji se zove Costa Smeralda ili u prevodu Smaragdna obala, nalaze se najpopularnije plaže ostrva. Tu je oko 88 kilometara obale, a naziv potiče od smaragdne boje vode. Ovde se nalaze gradske plaže Pittulongu i Lo squalo. Idući dalje ka severu, nalaze se prelepe plaže Nodu Pianu, Terrata, Punta pedrosa, Spiaggia Bianca, kao i zaliv Golfo Marinella. Ono sto ne treba propustiti je Capo d'Orso, stena u obliku medveda, na vrhu brda, odakle se pruža pogled na celu Smaragdnu obalu, i na arhipelag La Maddalena, koji je ujedno i nacionalni park. Na ostrvu La Maddalena nalaze se divlje, rajske i uglavnom peskovite plaže, neverovatnih oblika u vodi.


Vredno posete je i mesto Punta Est, najistočnija tačka ostrva, odakle se pruža neverovatan pogled na more, a pre svega na ostrvo Tavolara.


U zalivu Orosei, nalaze se netaknute plaže do kojih se može doći samo brodom. Cala Luna je najlepše mesto u zalivu. Plaža u obliku luka sa belim peskom, duga je skoro kilometar. Trajektima se moze ići prema Cala Gononi ili Cala Mariolu,  plaži koja se nalazi u srednjem delu istočne obale na Sardiniji. Plaža je šljunkovita i prepoznatljiva je po stenama koje izlaze iz mora podsećajući na mala ostrva. Tokom jutra plaža je osunčana dok je u popodnevnim časovima na plaži hladovina. Idealna je za mlade, porodice sa decom, ljubitelje ronjenja i planinarenja.


Plaža Lu Impostu se nalazi u mestu San Teodoro na Sardiniji. Glavne karakteristike ove plaže su kristalno čisto more i sitan beli pesak. Plaža je prostrana, more je dosta plitko pa je samim tim plaža pogodna za porodice sa malom decom.


U blizini mesta Arbatax nalazi se plaža Cala Goloritze, koja je inače najčešće fotografisana plaža u oblasti Ogliastra, a 1995. godine proglašena je nacionalnim spomenikom Italije. Plaža je šljinkovita, po mnogo čemu jedinstvena i karakteriše je malo hladnija, ali izuzetno prozirna i čista voda. Morsko dno se može videti i na 30 metara dubine. Plaža je omiljena među mladima, porodicama sa decom, kao i kod ljubitelja ronjenja, planinarenja i onih koji uživaju u posmatranju ptica. 



Plaža koja važi za najlepšu na ostrvu i jednu od najlepših u Evropi je La Pelosa. Nalazi se 2 km od ribarskog mesta Stintino u blizini rta Capo Falcone. Glavne karakteristike plaže su sitan beo pesak i tirkizna boja mora. Plaža je naročito popularna među mladima i porodicama sa decom.



Нема коментара:

Постави коментар