среда, 22. јул 2015.

Hurgada - najznačajnije letovalište Egipta

Država: Egipat
Zvaničan jezik: Arapski
Vera: Islam
Domaća valuta: Egipatska funta
Broj stanovnika: 261.714

Slika 1
 Izvor: www.think-magazine.com

Hurgada je smeštena na obali Crvenog mora u guvernoratu Crveno more. Po veličini je treći grad u Egiptu, ali prvi po značaju, kao najpopularnija turistička destinacija Egipta.

Hurgada je osnovana početkom XX veka i od malog ribarskog seoceta, razvila se u turistički centar kakav danas poznajemo. Nakon izgradnje prvog Hilton hotela, 80tih godina, grad doživljava procvat i ekspanziju. Za današnji turizam Hurgade od velike važnosti je postojanje Međunarodnog aerodroma koji se nalazi na periferiji grada i predstavlja glavnu dolaznu tačku najvećeg broja turista.

Slika 2 - Egipat mapa, položaj Hurgade
 Izvor: www.maps.google.com


Hurgada se proteže uz obalu mora u dužini od oko 36 km, bez dubljeg zalaska ka pustinjskoj unutrašnjosti. Ta dužina je podeljena na tri gradske oblasti: El Dahar, Sakalla, El Memsha. El Dahar je stari deo grada u kom dominira veliki Bazar i raznovrsne prodavnice, pošta, autobuske stanice. Sakalla je centar Hurgade i moderna hotelska četvrt, dok El Memsha predstavlja najnoviji deo grada, u izgradnji, i pruža se duž seoskog puta.

Slika 3 - El Dahar
 Izvor: www.commons.wikimedia.org

Hurgada ima subtropsku, sa prelaskom u pustinjsku klimu, sa umereno toplim zimama i izuzetno vrelim letima. Godišnja insolacija iznosi oko 3.800 sati, što je jedan od najviših podataka ove vrste u čitavom svetu. Temperatura vazduha u letnjim mesecima dostiže i 46°C, a vode i do 28°C. Ovako topla voda je idealno stanište za retke ribe i koralne grebene.
Primamljivost Hurgade generalno leži u njenim prirodnim lepotama i karakteristikama: visoke temperature, duge prirodne plaže, čista i bistra voda, mogućnosti za bavljenje raznim vodenim sportovima i aktivnostima kao što su plivanje, jedrenje, ronjenje, ribolov, vožnja jahte.

Hurgada je takođe poznata po uzbudljivom i raznovrsnom noćnom provodu. Turisti, uglavnom Evropljani, kažu da život počinje upravo u mnogobrojnim noćnim klubovima Hurgade koji se otvaraju oko 23h i rade do ranih jutarnjih sati. Lako ih je pronaći i uglavnom su skoncentrisani duž šetališta uporedo sa ekskluzivnim hotelima. U ispijanju domaćih i inostranih pića i opušanju uz popularnu i komercijalnu muziku, uživaju gotovo sve generacije turista. Alkohol se može nabaviti i konzumirati u pojedinim klubovima, barovima i hotelima.

Slika 4 - Hard Rock Cafe
Izvor: www.hurghadatrip.com

Kao najpopularnije turističko odmaralište u blizini Hurgade izdvaja se Makadi Bay,  prelepa peščana plaža smeštena 30 km južno od centra Hurgade. Makady Bay je namenski oformljeno turističko mesto sa hotelima, restoranima, prodavnicama i klubovima, bez stalno naseljnog lokalnog stanovništva.

Slika 5 - Makady Bay
Izvor: www.holidaycheck.at

Zatim, bitno je spomenuti Soma Bay na 45 km južno od centra Hurgade, deo u kom se nalaze neki od napoznatijih hotela Hurgade, pa i Egipta, kao što su Caribbean World Resort i Sheraton.

Slika 6 - Soma Bay
 Izvor: www.familytraveller.com

El Gouna je odmaralište 25km severno od centra Hurgade. Lepota El Goune su okolna ostrva, povezana mostovima, tako da se može prelaziti s jednog na drugo i bez čamca ili nekog sličnog plovila. Pored standardnih turističkih usluga (hotelski smeštaj, prodavnice, restorani, klubovi itd.), El Gouna poseduje internacionalnu i nacionalnu školu, dom zdravlja, privatnu bolnicu, marinu, biblioteku. El Gouna je idealna za ljubitelje golfa koji ovde mogu da uživaju igrajući ovaj sport na terenu sa 18 rupa.

Slika 7 - El Gouna
Izvor: www.hotels.elgouna.com
Apsolutna preporuka za sve turiste koji odmaraju u Hurgadi  je opuštajući izlet brodom do koralnih ostrva Veliki i Mali Giftun. Ova ostrva su jedna od naznačajnijih ronilačkih lokacija u čitavom svetu gde može da se uživa u raznolikom morskom životu Crvenog mora i upoznaju nadaleko čuveni korali. Zbog jako velikog broja turista koji posećuju ova ostrva, lokalne vlasti su preduzele mere zaštite od preteranog izlaganja i uništenja istih, tako što su ih proglasili zaštićenim morskim parkom i samim tim uveli i ograničen broj turista koji dnevno mogu da uživaju na Giftun ostrvima.

Slika 8 - ostrvo Giftun
Izvor: www.egyptexcursions.com

Slika 9 - ostrvo Giftun
Izvor: flickr.com


U neposrednoj okolini Hurgade se takođe nalaze i značajne antropogene znamenitosti vredne posete: Manastir Sv. Antonija i Pavla, umetničke galerije, Nacionalni muzej i Muzej pomorske biologije. Posebno se izdvaja Akvarijum sa kolekcijom kompletne flore i faune Crvenog mora.

Slika 10 - Manastir Sv. Antonija
Izvor: www.photography.nationalgeographic.com

Suzana Mlinar Eurojet