уторак, 7. април 2015.

Dobrodošli na Majorku

Destinacija na kojoj se nalazite predstavlja omiljenu destinaciju turista širom sveta. Iako vlada mišljenje da  su glavni atributi ovog ostrva more, plaža, sunce i dobar provod, Majorka je mnogo više od toga. Glavni grad Palma de Majorka opčinio je mnoge koji su  ovde boravili i poželeli da ostanu. Da bi se stvorila prava slika o mestu gde tokom leta boravi španska kraljevska porodica i mnogobrojni pripadnici džet-seta, treba poći malo dalje od letovališta u kojem se boravi, uživati u gastronomiji i čuvenom flamenku, posetiti romantičnu Valjdemosu gde je boravio Šopen sa svojom ljubavnicom, provozati se do grada Soller na severu starim vozom preko planinskog venca Tramuntana, kupati na nekoj od najlepših plaža, prisustvovati koncertu u pećini i upoznati se sa načinom izrade bisera sa mogućnošću kupovine istih. Tako blizu, ali ne i daleko – samo 3h vas deli od popularnog ostrva Ibica. Priuštite sebi priliku da posetite čuvenu Ibicu i uverite se da ovo ostrvo ne živi samo noću. Verujemo da ćete i vi, kao i mnogi drugi, poželeti da se vratite na ovo ostrvo sa 1000 lica. Želimo vam ugodan boravak i jedinstven doživljaj Majorke!

OSNOVNE INFO:
  1. Površina Majorke: 3.640km2, Broj stanovnika: 800.000, Glavni grad: Palma de Majorka, 390.000 stanovnika
  2. Vremenska razlika: Ne postoji u odnosu na Srbiju.
HRANA I PIĆE:
  1. Lokalni kulinarski specijaliteti:  paelja (sa mesom, morskim plodovima, mešana), špansku šunku (jamon Serano, Iberico), sobrasade (svinjske kobasice koje imaju ređu smešu i ljutkastog su ukusa), “pa amb oli“ (hleb, maslinovo ulje, paradajz, šunka i sir), frit mallorquin (prženo povrće sa iznutricama), empanadas (pite sa mesom, povrćem), dodatak vecini jela „Ali oli“ (namaz od maslinovog ulja i belog luka).
  2. Poslastice: razni kremovi i pudinzi, ensaimade (slatko lisnato testo u obliku pužića posuto šećerom u prahu).
  3. Voda iz česme nije za piće. Pije se isključivo flaširana voda (od 0,50€ pa naviše).
  4. Alkoholna pića: Tunel (tradicionalno majorkansko alkoholno piće koje se pravi od bilja); vina sa Majorke: Anima Negra, Macia Batle, Mantonegro, Prensal i Ferrer; sangrija (slatko vino, dodaje se i voće); kava (katalonsko penušavo belo vino); piva (San Miguel, Estrella, Alhambra...).
RADNO VREME:
  1. Prodavnice u gradu Palmi su otvorene od 10 - 20:30h. Vrlo mali broj prodavnica u centralnom delu grada ima takozvanu siestu, kada su iste zatvorene od 13:30 – 16:30h. Tržni centri si otvoreni do 21:30h. Nedelja je neradni dan i skoro sve prodavnice i tržni centri su zatvoreni.
  2. Radno vreme restorana i drugih lokala jeste od 10:00 – 00:00h. U toku sezone većina lokala ima produženo radno vreme.
  3. Pošte i banke su otvorene do 14h.
  4. Radno vreme muzeja i galerija je od 10 - 20:00h. Ponedeljkom i državnim praznicima su zatvoreni.
PREVOZ:
  1. Ostrvo je prekriveno putevima koji su odlično obeleženi i najmanja mesta su lako dostupna. Putevi su novi, a autoput se ne plaća. Linije na ostrvu su podeljene na gradske i prigradske. Kao prevozno sredstvo na ostrvu možete koristiti autobus, a isto tako postoje i dve linije voza (Palma-Inca; Palma-Soller), taxi, metro i rent-a-car.
  2. Glavna autobuska i železnička stanica se nalazi u gradu Palmi (početna i završna tačka) većine prigradskih linija i naziva se „Placa Espanya“ (Španski trg). Autobuske karte se poništavaju po ulasku u autobus, a karte kupljene kod vozača se ne poništavaju. Preporučuje se sitan novac za kupovinu karata.
  3. U pravcu CAN PASTILLA, PLAYA DE PALMA I ARENAL saobraćaju autobusi (eMT) 15, 23 i 25. Cena karte je 1,50€, dok je blok karata od 10 vožnji koji se kupuju u TABACCO-u 10€. Autobusi saobraćaju od  05:50h - 01:20h.
  4. U pravcu PORTALS NOUS, PALMANOVE, MAGALUFA, SANTA PONSE, PAGUERE I CAMP DE MAR saobraćaju autobusi (tib) 102, 104, 105, 106 i 107. Cena karte u jednom pravcu je 2,10€ (PORTALS NOUS); 3,15€ (PALMANOVA i MAGALUF); 3,40€ (SANTA PONCA); 3,40€ (PAGUERA); 4,60€ (CAMP DE MAR). Autobusi saobraćaju od 6:25h – 22:30h.
  5. Taxi vozila su dostupna u svim turističkim zonama tokom celog dana i noći (noćna tarifa od 21h je skuplja 30-40%).
  6. Cene rent-a-car se kreću od 35€ pa naviše. Rent-a-car agencije dodatno naplaćuju depozit, osiguranje, benzin, sedište za dete, itd. Parking je besplatan na mestima obeleženim isprekidanom belom linijom, dok se na mestima obeleženim isprekidanom plavom linijom plaća na parkinometru (1,5€-2€/h). Zabranjeno je parkiranje na žutim linijama.