петак, 25. април 2014.

Uskršnji praznici u Portugalu - 17. - 24. april



Grande hotel do Porto 3*  , hotel koji je ugostio veliki broj slavnih ličnosti – političare, špijune, aristokrate, velika imena umetnosti, boeme. Hotel koji datira još iz 19. veka svojim gostima pruža neverovatan komfor i idealan spoj modernog i tradicionalnog. Upravo u ovom hotelu su smešteni i naši putnici.

 


Poznati špijun Dušan Popov je odseo u ovom hotelu. Rođen je 1912. godine u Titelu, dok je detinjstvo proveo u Dubrovniku.  Diplomirao je na univerzitetu u Beogradu. Radio je čak kao trostruki agent: za Abver, za britansku tajnu službu i za izbegličku jugoslovensku vladu. Prema nezvaničnim podacima preko Popova je otkriveno preko sto nemačkih špijuna na tlu Velike Britanije. U istoriji britanske špijunaže zabeležen je kao jedan od najhrabrijih i najuspešnijih britanskih agenata. Umro je 1981. godine. Interesantno je da je njegov kolega Jan Fleming stvorio čuvenog špijuna 007 Džejms Bonda po uzoru na lik i delo Dušana Popova.



Kaškaiš je popularno primorsko mesto u Portugalu, na samo pola sata od Lisabona sa kojim je povezan autoputem i magistralom. Ovo nekadašnje ribarsko selo je steklo slavu krajem 19. i početkom 20. veka kao odmaralište kraljevske porodice. U toku II svetskog rata u Kaškaišu je bilo više krunisanih glava od hotela sa 5*. Danas je jedna od najbogatijih opština u Portugalu poznata po prelepoj luki za jahte, malim peščanim plažama i svakako kazinu u Estorilu – mestu gde je nastala priča za kazino Royal. U koliko priželjkujete obilazak jednog od najlepših gradova i kupanje na obalama Atlantskog okeana predlažemo Lisabon i Kaškaiš.


Lisabon leži na brežuljcima koji okružuju ušće reke Težo u Atlantski okean. Veliki broj  spomenika podsećaju da je ovaj grad bio prestonica nekada moćne pomorske sile: kula Belem, manastir Svetog Žeronima, velelepni trgovi Komersio i Restasturadores, mnogobrojne crkve i palate bogatih trgovaca i veleposednika. Kvart Alfama, iznad koga se uzdiže utvrđenje Svetog Đorđa, zadržao je izgled srednjovekovne kasabe, sa uskim ulicama i nekim od najužih zgrada Starog kontinenta. Nasuprot njemu krivudaju strme ulice Baria Alta i Šiada sa nizom galerija, pozorišta, ušuškanih parkića i odličnih restorana. Preporučuje se poseta Gulbenkijanovom muzeju ili Parku nacija. Amblematični žuti tramvaji na liniji 28 možda su jedan od najoriginalnijih načina otkrivanja ovog prelepog grada.